Ga naar de inhoud

Drie autostoeltjes op de achterbank; hoe past dat?

  • door
3 autostoeltjes op de achterbank

De grootste uitdaging bij een derde kindje? Drie autostoeltjes op de achterbank proberen te passen…

Twee kinderen op de achterbank

Twee kinderen passen makkelijk op de achterbank. In een Maxi-Cosi of autostoeltje, met of zonder isofix… past allemaal, in elke auto – zelfs in mijn kleine auto. Hoewel, de twee draaibare isofixstoelen die we hebben, kunnen niet tegelijkertijd gedraaid worden… maar het past wel!

Een derde autostoeltje in een kleine auto? Op de bijrijderstoel!

Een derde autostoeltje achter in mijn auto? Onmogelijk, dat is meteen duidelijk als je op de achterbank kijkt. Tussen de twee stoeltjes die erin staan en die middels isofix bevestigd zijn, zit misschien nog zo’n vijftien centimeter; nooit genoeg om nog een stoeltje tussen te proppen. De oplossing voor mijn auto is er al vrij snel; de baby mag in de Maxi-Cosi op de voorstoel. We zitten toch nooit met zijn vijven in mijn auto. Maxi-Cosi erin. Airbag uit, en geen ruimte meer om de kinderwagenbak te vervoeren…

Een nieuwe auto kopen?

Maar dan is er nog onze gezinsauto, waar we wél met zijn vijven in moeten passen. Na zoeken op internet en ervaringen van anderen die een derde kindje hebben gekregen lijkt er eigenlijk maar één oplossing te zijn; een nieuwe, grotere, auto kopen.

Dat was niet onze bedoeling. De auto lijkt ons groot genoeg voor drie kinderen, maar we hebben zelf ook wel gezien dat het met stoeltjes die met isofix zijn bevestigd niet gaat passen. Hoewel onze voorkeur vanwege de veiligheid uitgaat naar deze stoelen, moeten we dat toch anders op gaan lossen.

We hebben niet eens een stationwagen, maar een hatchback. Bij de aankoop van onze auto enkele jaren geleden vonden we het niet nodig om een stationwagen te kopen. Het blijkt nu dat het maar goed is dat we toen geen (dure) stationwagen hebben gekocht met het oog op een eventueel derde kindje (de tweede baby was er toen nog niet eens…) Bij de meeste stationwagens passen er ook niet zomaar drie autostoeltjes op de achterbank. Bij onze hatchback is de achterbank bij de stationvariant zelfs even breed…

Als we een nieuwe auto zouden moeten kopen voor drie isofixstoeltjes is de enige optie om een zevenzitter of iets vergelijkbaars te kopen, maar zo’n grote auto vinden we nu nog overdreven. We verwachten dat we met onze huidige auto zelfs nog op vakantie kunnen gaan met drie kinderen en dat alle spullen dan passen…

Hoe passen er drie autostoeltjes op de achterbank?

We hebben op dit moment drie stoeltjes met isofix en één zonder isofix. Twee isofixstoeltjes komen achterin mijn kleine auto te staan, en opa en oma willen graag een stoeltje – met isofix – in hun auto zodat zij af en toe ook eens met een kleinkind op pad kunnen. Dan is er nog één stoeltje zonder isofix over. Samen met de Maxi-Cosi en dat autostoeltje rijden we naar de babywinkel waar ze ons – hopelijk – kunnen helpen om een passend stoeltje erbij te vinden.

Bij Van Asten Babysuperstore in Tilburg mogen we zelfs, samen met een medewerker, enkele autostoeltjes mee naar buiten nemen om te passen in de auto. Ideaal! Al snel komen we tot de enige conclusie; alleen het smalste autostoeltje dat door Van Asten verkocht wordt, past naast de huidige stoel en de Maxi-Cosi op de achterbank. Het maakt ons niet uit dat er geen isofixstoeltje past, we zijn allang blij dat het gelukt is om drie autostoeltjes op de achterbank te laten passen! Hoewel we wel hebben moeten inleveren op onze eisen (want stoeltjes met isofix of een stoeltje dat achteruit stond pasten écht niet), zijn we blij dat het past! De laatste optie was namelijk om de Maxi-Cosi op de voorstoel te zetten, wat betekent dat de bijrijder achterin moet gaan zitten naast de twee andere autostoeltjes – of toch een andere auto kopen.

Welke drie autostoeltjes staan er op de achterbank?

Voor de baby die nog geboren moet worden hebben we een Maxi-Cosi Pebble – al gekocht vóór de geboorte van ons eerste kindje. In het midden van de achterbank staat de Maxi-Cosi Tobi voor onze oudste. Deze stoel is een groep 1 stoel en is geschikt voor kinderen tot ongeveer vier jaar. Deze leeftijd gaat onze zoon over een jaar al bereiken, maar tegen die tijd is de baby misschien al uit de Maxi-Cosi gegroeid en zal er sowieso geschoven moeten worden tussen de stoeltjes. Hopelijk past onze oudste zoon tegen die tijd op een zitverhoger.

De laatste autostoel is een Kinderkraft Comfort Up. Deze stoel is geschikt voor kinderen van negen maanden tot twaalf jaar. Het is een groep 1/2/3 stoel; de gordels en de rugleuning van de stoel zijn demonteerbaar, zodat het (uiteindelijk) ook als zitverhoger gebruikt kan worden.


We zijn blij dat het is gelukt om drie autostoeltjes op de achterbank te laten passen. En als de baby uit de Maxi-Cosi is gegroeid? Dan moeten we weer op zoek naar twee extra autostoelen…

Update: via een autostoeltjestest (van de ANWB of Consumentenbond) kwamen we erachter dat het nieuwe autostoeltje, de Kinderkraft Comfort Up, als onveilig werd beoordeeld, vanwege de zijkanten die niet genoeg bescherming zouden bieden. Op dat moment hebben we de indeling omgegooid en hebben we de Kinderkraft in het midden gezet voor Sam. De enige andere optie was een stoelverhoger, maar het leek ons dat de Kinderkraft nog altijd meer bescherming biedt dan enkel een stoelverhoger. De Maxi-Cosi Tobi werd vanaf dat moment gebruikt voor Emily. Hannah is doorgeschoven naar de Maxi-Cosi AxissFix Air. Zolang we haar nog achteruit kunnen vervoeren, past het precies op de achterbank.

Baby

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets bestelt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.