Ga naar de inhoud

Fietskar of bakfiets – waarom wij voor de fietskar kozen

  • door
Fietskar of bakfiets

Drie kleine kinderen kun je niet kwijt op je fiets. Omdat wij graag de fiets pakken voor korte afstanden wilden wij iets aanschaffen zodat we allebei drie kinderen weg kunnen brengen. Zowel school als opvang is op ongeveer twee kilometer afstand. Te kort voor de auto, te lang om te lopen. Ideaal om te fietsen. Maar hoe neem je drie kinderen mee op de fiets? Veel keuze heb je niet wat dat betreft; het wordt een fietskar of een bakfiets. Uiteraard heb je nog wel veel opties als je eenmaal een keuze hebt gemaakt tussen die twee, maar eerst moet je kiezen; fietskar of bakfiets?

Voordelen fietskar

De kinderen in de fietskar zitten droog. Daarnaast heb je wat extra opbergruimte in fietskar. Ook kun je de kar loskoppelen waardoor je ermee kunt wandelen (en in sommige gevallen zelfs kunt gaan skiën, maar dat is gelukkig niet van toepassing in Nederland). De kinderen kunnen blijven zitten en jij kunt de winkel in. Daarnaast is de fietskar opvouwbaar en kan de kar aan vrijwel elke fiets gekoppeld worden met een speciaal koppelstuk. Voor ons is dit ideaal: ik breng ’s ochtends de kinderen weg naar school en opvang/opa en oma. Ik laat de fietskar daar achter en als Kars aan het eind van de dag met de fiets van zijn werk komt en de kinderen ophaalt, kan hij de fietskar aan zijn fiets koppelen om drie kinderen mee te nemen. Daarnaast is een fietskar niet duur. (Nou ja, het is nog steeds een investering, maar het is een stuk goedkoper dan een bakfiets. Bovendien is het voor ons een investering die zichzelf (deels) terugverdient omdat we minder geld kwijt zijn aan benzinekosten.)

Nadelen fietskar

Het kost elke keer tijd om de fietskar te koppelen aan je fiets, al moet ik zeggen dat dat na een aantal keer behoorlijk snel gaat. Wel kost het iets meer tijd dan als je met de bakfiets meteen kunt vertrekken.

Er is opbergruimte, maar deze is beperkt – zware boodschappen kunnen er bijvoorbeeld niet in vanwege het materiaal waarmee de fietskar is gemaakt.

Als je met drie kinderen op pad gaat is er één kind – het kind dat achter of voor op de fiets zit – dat niet droog blijft als het regent. Omdat de kinderen achter je zitten is het bovendien lastiger om ze in de gaten te houden. Vanaf een jaar of zes/zeven worden kinderen echt te groot voor de fietskar – maar wij gaan ervan uit dat ze dan op hun eigen fiets naar school kunnen fietsen.

Voordelen bakfiets

De kinderen zitten droog en je kunt veel spullen meenemen. Soms kan er zelfs nog een kind achter op de fiets, waardoor je tot wel vijf kinderen mee kunt nemen (als je een bakfiets voor vier kinderen hebt.) De kinderen zitten recht voor je, waardoor je ze goed in de gaten kunt houden. In een bakfiets kunnen zowel baby’s (in speciale zitjes) zitten als oudere kinderen. Daarnaast kun je in een bakfiets (veel) meer spullen meenemen.

Nadelen bakfiets

Je hebt ook een gewone fiets nodig. Dat hoeft natuurlijk niet perse, maar als ik alleen of met één kind op pad ga, dan fiets ik liever op een gewone fiets dan op een bakfiets. Daarnaast neemt een bakfiets ontzettend veel ruimte in. In onze berging (ja, zo’n standaardberging bij een nieuwbouwwoning) past er geen, en in de tuin is ook geen plaats. Een losse fiets en een losse fietskar passen wel in de berging.

Kosten

Het grootste voordeel van een fietskar ten opzichte van de bakfiets zijn toch wel de kosten. Voor onze (nieuwe) fietskar waren wij nog geen € 300 kwijt, en daarna hebben we nog een babyzitje en een extra koppelingsstuk gekocht zodat we de kar aan beide fietsen kunnen koppelen. Voor een (nieuwe) bakfiets zijn de kosten vele malen hoger.

Tot nu toe zijn we erg blij met aankoop van onze fietskar. We hebben gekozen voor de Thule Coaster, voornamelijk vanwege de lage prijs en de goede recensies die deze fietskar had. Inmiddels is het ruim twee jaar geleden dat wij deze fietskar hebben gekocht. De prijs lag toen een stuk lager dan nu. Gelukkig zijn er ook tweedehands prima fietskarren te koop.

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets bestelt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.