Ga naar de inhoud

Kraamcadeaus waar ik niet blij mee was

  • door
kraamcadeaus bij een derde kindje - cadeaus voor derde verjaardag - kraamcadeaus waar ik niet blij mee was -

“Van dit product kun je er nooit genoeg hebben” lees ik weleens online als het over kraamcadeaus gaat. Of: “Dit product is gegarandeerd een succes”. “Met deze kraamcadeaus zit je altijd goed.” Nou, daar ben ik het niet altijd mee eens. Tja, je moet een gegeven paard niet in de bek kijken, dus je moet blij zijn dat je een cadeautje krijgt, toch? Daar ben ik het zeker mee eens, maar ik vind het zonde als mensen hun geld uitgeven aan een cadeautje voor mijn baby, als ik dat cadeautje liever niet hoeft te hebben. Wil je weten wat de kraamcadeaus waren waar ik niet blij mee was? Je leest het hier!

“Van hydrofiele doeken heb je er nooit genoeg”

Heel eerlijk, bij de eerste baby had ik inderdaad af en toe een tekort aan hydrofieldoeken. En toen Emily geboren werd heb ik een paar extra XL-hydrofieldoeken gekocht. Die gebruikten we op dat moment – en nu zelfs nog steeds – namelijk ook om Sam af te drogen. Na de geboorte van Emily kreeg ik meer hydrofieldoeken cadeau. Toen werd Hannah geboren, en lagen er twee stapels hydrofieldoeken in een diepe lade. De achterste stapel is niet aangeraakt, wat betekent dat ik twee keer zoveel (kleine) hydrofieldoeken had als ik gebruikte…

“Een verzorgingssetje is altijd goed”

Leuk hoor, een pakketje met verzorgingsproducten van (bijvoorbeeld) Zwitsal. Maar wat nu als ik ervoor gekozen heb om een ander merk te gebruiken? Of wat als de baby niet tegen een bepaald merk kan? Een verzorgingssetje is dus niet altijd goed.

Ik heb deze producten uiteindelijk gedoneerd via de verloskundigenpraktijk, hopelijk heb ik iemand anders er wel blij mee kunnen maken.

Badcape

Tja, eigenlijk valt dit in dezelfde categorie als hydrofiele doeken. Bij de geboorte van Hannah, ons derde kind, kregen we een badcape cadeau (die ik niet eens mooi vond, maar dat laat ik er even buiten). Natuurlijk bedankte ik de gevers voor hun cadeautje, maar ondertussen wist ik dat ik al acht (!) andere badcapes in de kast had liggen… Ik geloof dat ik er in totaal drie gebruikt heb voor Hannah.

Haarlokdoosje mét naam

Bij de geboorte van Hannah kreeg ik van een kennis een gepersonaliseerd haarlokdoosje. De kennis was zelf een half jaar eerder bevallen van haar eerste kindje. Van al haar kraamcadeaus vond ze dit (kennelijk) het mooiste, want sindsdien gaf ze het cadeau bij elke kraamvisite.

Tja, mij maakte ze er niet echt blij mee. Bij de andere twee kinderen heb ik de eerste haarlokjes ook niet bewaard, waarom zou ik dat nu wel doen? Ik kan er vast ook wat anders in stoppen, maar eigenlijk vind ik het zonde van het geld. Het nadeel van zo’n gepersonaliseerd cadeau? Je kunt het niet aan iemand anders cadeau doen en je kunt het niet doorverkopen

Badjas met naam

Voor Hannahs geboorte kregen we ook een badjas met haar naam. Schattig hoor, maar ik had ooit voor Emily een badjas gevraagd (in toevallig dezelfde maat). Ik geloof dat ik die één keer heb gebruikt. Ik had ‘m wel bewaard, maar Hannah heeft de jas ook nooit aan gehad. Dit was daarom ook een van de kraamcadeaus waar ik niet blij mee was.

Bovendien kun je er ook niemand anders blij mee maken omdat het gepersonaliseerd is. Dan maar proberen te verkopen op Marktplaats?

Luiertaart

Toen ik zwanger was van Sam werd er door vriendinnen een babyshower georganiseerd, wat vond ik dat leuk! Een van de vriendinnen had een prachtige luiertaart gemaakt. De luiers waren echter in maat 0, een maat waar Sam nooit in heeft gepast. Zonde van de luiers, dacht ik toen. Gelukkig had ik ze bewaard en pasten ze bij Emily wel! Wil je een luiertaart geven? Dan is dat natuurlijk hartstikke leuk, maar ik zou wel altijd zorgen dat je luiers in maat 2 gebruikt! (En dan maar hopen dat de billetjes van de baby niet allergisch reageren op het luiermerk dat je hebt gegeven.)

Knuffels

Bij de geboorte van Sam viel dit gelukkig mee, maar bij de kraamvisites voor Emily en Hannah kregen we enkele knuffels – die niet op ons lijstje stonden. De knuffels die we kregen vond ik echt niet mooi, en heb ik bewaard om door te kunnen geven bij een andere kraamvisite. (En sommige heb ik zelfs weggegooid, omdat ik ze zo lelijk vond dat ik ze niet eens aan iemand anders wilde geven…)

Wat zou ik zelf geven als kraamcadeau?

Voor alle drie onze kinderen hadden wij een lijstje gemaakt met kraamcadeaus. Natuurlijk hoeven mensen geen cadeau te geven. Als ze wél geld uitgeven aan een cadeau, dan heb ik liever dat ze dat doen aan iets waar we wel op zitten te wachten.

Daarom vraag ik de ouders van de pasgeboren baby ook altijd of ze nog wensen hebben, en als ze dat niet hebben dan koop ik vaak een cadeaubon zodat ze zelf iets uit kunnen zoeken. Op die manier weet ik zeker dat ze écht iets aan het cadeau hebben, en dat we ze niet iets geven waar ze niet blij mee zijn.

Meer lezen over kraamcadeaus?

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets koopt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.