Ga naar de inhoud

Kraamfeest of kraamvisite?

 • door
Kraamfeest of kraamvisite

Lange tijd hebben we nagedacht over de kraamvisite. We willen graag al onze familieleden (inclusief al onze nichtjes en neefjes, en dat zijn er veel…), vrienden en kennissen een geboortekaartje sturen, maar willen we ook iedereen op kraamvisite hebben bij ons thuis? Het antwoord op die vraag was duidelijk nee. Hoe gezellig ik het ook zou vinden om sommige familieleden op bezoek te krijgen, andere familieleden heb ik liever niet in mijn huis. We hebben beiden een ontzettend grote familie en daarom hebben we besloten om een kraamfeest te geven! We hebben een lijst gemaakt voor de geboortekaartjes en daarop staan inmiddels meer dan 80 adressen. 80 kraamvisites (of 60, want niet iedereen komt langs) zie ik niet zo zitten, dus voor mij was de keuze voor een kraamfeest niet zo moeilijk!

Misschien vinden sommigen het veel om meer dan 80 geboortekaartjes te sturen, maar voor ons is familie erg belangrijk. Ook met onze bruiloft vorig jaar hebben we meer dan 60 uitnodigingen verstuurd.

We hebben voor onszelf de voor- en nadelen van een babyborrel op een rijtje gezet om een keuze te kunnen maken:

Voordelen kraamfeest

 • Alle visite in één keer
 • Rustige kraamweek
 • We kunnen mensen uitnodigen met wie we liever niet een avondje bij ons thuis op de bank willen kletsen
 • Je kunt je verhaal aan meerdere mensen tegelijk vertellen
 • Als je de babyborrel wat later organiseert, ben je (hopelijk) gewend aan het leven met een baby

Nadelen kraamfeest

 • Voor het kraamfeest weinig visite (Ik weet niet of ik dat erg vind)
 • Je kunt niet iedereen persoonlijk spreken
 • Een paar weken na je bevalling moet je al een groot feest organiseren
 • Genodigden kunnen niet allemaal je baby bewonderen
 • Veel drukte kan erg veel zijn voor de baby

Toch hebben we er een tijdje goed over nagedacht of we een kraamfeest of kraamvisite wilden. Goede vrienden en directe familieleden zijn natuurlijk wel welkom om op kraamvisite te komen, maar ooms, tantes en vrienden die wat verder van ons af staan verwelkomen we liever op het kraamfeest! Inmiddels noemen we het trouwens een babyborrel, omdat we dat wat vrolijker vinden klinken.

Voor ons zijn de voordelen belangrijker dan de nadelen. Het plan is om de babyborrel bij mijn ouders te vieren. Door het grote aantal mensen in onze familie, zijn mijn ouders gewend aan het geven van grote feesten. Hoewel we het zelf moeten organiseren, kunnen onze ouders tijdens het kraamfeest helpen. We hopen dat de baby rustig is tijdens de babyborrel, maar als dat niet zo is, dan kunnen we daar weinig aan veranderen. Tijdens het kraamfeest zullen we zelf onze kleine vasthouden, of hij ligt (hopelijk) in de box of kinderwagen te slapen.

De uitnodiging voor de babyborrel gaan we met de geboortekaartjes mee sturen. Er staat een begin- en eindtijd op, en mochten er na de eindtijd nog mensen blijven hangen bij mijn ouders, dan kunnen wij zelf in elk geval naar huis toe gaan!