Ga naar de inhoud

Negatieve reacties op de aankondiging van ons vierde kindje

  • door
negatieve reacties vierde kindje - redenen vierde kindje - zorgverzekering 2023

Al bij de aankondiging van mijn derde zwangerschap merkten we dat mensen snel een oordeel klaar hadden. Twee kinderen is tegenwoordig toch de standaard? Maar goed, een derde kindje kan er ook nog wel bij. Zelf houden ze het wel bij twee (of één). Voor velen was het geen verrassing dat er een derde kindje bij ons zou komen, want we hadden altijd gezegd dat we ooit wel een derde wilden als dat ons gegund zou zijn. Bij de zwangerschap van de vierde wisten we dat we negatieve reacties konden verwachten.

Onderstaand enkele negatieve reacties die we kregen na de aankondiging van ons vierde kindje. Ja, deze reacties waren vaak de eerste reacties van mensen, nog voordat ze ons gefeliciteerd hadden.

“Vier kinderen? Ik moet er niet aan denken!”

Nou, dan denk je daar toch niet aan? Eerlijk gezegd vind ik niet dat je dit als reactie kan geven als iemand de zwangerschap van een vierde kindje aankondigt. Zeker niet als je er zelf maar één hebt. Ik zeg toch ook niet: “Eén kind? Ik moet er niet aan denken!”

Want ja, de betreffende kennis heeft zelf maar één kind en vindt dat al zwaar genoeg. Ze hebben er bewust voor gekozen om het bij één kind te houden. Dat ze vervolgens altijd lopen te klagen dat ze hun zoon altijd moeten vermaken, dat hij zich vaak verveelt omdat er niemand is om mee te spelen en dat ze op vakantie wel hopen dat er leuke andere kinderen zijn zodat ze niet continu hun zoon hoeven te vermaken… Nou, daar hebben wij gelukkig geen last van.

“Maar je hebt er toch al drie?”

Ja, dat klopt. Waarom zouden dat er geen vier kunnen zijn? Of vijf, of zes, of nog meer?

“Is het je eerste of je tweede?”  “De vierde.” “Vierde? Wat zal jij het druk krijgen!”

Tja, alsof ik het met drie kinderen níet druk heb? Ik denk dat een vierde kindje wel mee zal vallen. Natuurlijk zullen we allemaal aan elkaar moeten wennen en onszelf wat moeten aanpassen als het vierde kindje er is, maar of ik het drukker zal krijgen? Dat betwijfel ik.

Vooral omdat er wat meer leeftijdsverschil tussen zit. Drie kinderen die nog niet op de basisschool zaten, net na Hannahs geboorte, – en toen de kinderopvang dicht was en alles gesloten was – dat was druk. Als de vierde geboren wordt, zit zowel Sam als Emily op de basisschool, en mag Hannah ook al twee dagen per week naar de peuterspeelzaal. Druk? Ik denk dat dat wel meevalt.

Het ligt er ook maar aan hoe druk je kinderen zijn én hoe je ze opvoedt. Onlangs tijdens een begrafenis was een gezin met vijf kinderen tussen drie en dertien, en alle vijf de kinderen hebben zich drie kwartier lang keurig rustig gehouden. Hun achterneefje daarentegen, zeven jaar oud en enig kind, had wat mij betreft wel wat beter opgevoed mogen worden…

“Vier? Dat zorgt vast voor veel stress.”

Nou, eigenlijk niet echt. Stress? Dat heb ik (wat betreft de kinderen) niet zoveel. Ik moet zeggen dat de moeders van één kind in mijn omgeving vaker gestresst zijn – misschien maar goed ook dat ze maar één kind hebben. Of misschien is dat juist de reden dat ze er maar één hebben, en is mijn niet-stress de reden dat ik straks moeder van vier kinderen ben.

“Jij liever dan ik”

Gelukkig dan maar dat dit kindje in mijn gezin terechtkomt en niet bij jou!

Wie mogen er wel negatieve reacties geven bij de aankondiging van een vierde kindje?

Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om een kind of meerdere kinderen te krijgen. Ik heb er al drie, en nu onze vierde zwangerschap is aangekondigd is het vrij duidelijk dat er bij ons geen problemen zijn geweest. Ik kan me voorstellen dat dit jaloerse of verdrietige gevoelens losmaakt bij mensen die graag een (extra) kindje hadden gewild, maar bij wie dat (nog) niet is gelukt.

Waarom reageren mensen zo negatief?

Een moeder van een klasgenootje van Sam gaf – na de felicitatie – een reactie op de aankondiging op de zwangerschap die goed aansluit bij deze vraag. “Wauw, respect! Ik heb al moeite met twee.”

Ik heb geen moeite met twee. En ook niet met drie. Ja, natuurlijk zijn ze weleens vervelend of is er iets anders waardoor het ‘makkelijker’ zou zijn om maar een of twee kinderen te hebben. Maar dit geeft wel aan hoe mensen aankijken tegen de aankondiging van ons vierde kindje; ze zijn niet bezig met óns gezin, maar met hun eigen gezin. Bij de aankondiging van #4 denken ze aan hoe het zou zijn als hun eigen gezin uit vier kinderen zou bestaan. Ze stellen zich niet voor hoe onze uitbereiding van drie naar vier kinderen is, maar ze stellen zich voor hoe een uitbereiding van twee naar vier (of van één naar vier, in sommige gevallen) in hun eigen gezin zou zijn. Ze zijn vooral met zichzelf bezig en met dat zij het niet aan zouden kunnen.

Voor ons zou het wel leuker zijn als ze als reactie op de aankondiging eerst aan ons zouden denken (een felicitatie is wel op zijn plaats, aangezien wij er wel blij mee zijn) en niet aan zichzelf (hoe vreselijk zij het zouden vinden om vier kinderen te hebben).

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets koopt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.