Ga naar de inhoud

Review Luvion Essential vs. Luvion Easy

  • door
Review Luvion Essential en Luvion Easy

Voor de geboorte van ons eerste kind kochten we de Luvion Essential. De reviews van die babyfoon waren goed en het leek ons handig om er in de toekomst eenvoudig een tweede camera op aan te kunnen sluiten. Dat was begin 2018; deze babyfoon kochten we toen voor ongeveer € 120. Tegenwoordig zijn ze zo’n € 150. In 2019 kochten we dezelfde babyfoon in de aanbieding voor € 110. Eigenlijk hadden we alleen een extra camera nodig, maar die kostte al € 95. Het leek ons handig om een extra schermpje te hebben (als iemand zou gaan logeren is een extra beeldscherm nodig) en een extra oplader. De extra oplader lag beneden, de andere oplader boven, want op elke verdieping hadden we een oplader nodig en op deze manier hoefden we die niet elke keer mee te nemen.

Toen onze derde baby op komst was twijfelden we over de aanschaf van nog een Luvion Essential. Want zou je de oudste nog wel in de gaten moeten houden? Was het nodig om zo’n prijzige babyfoon nog een keer te kopen? Gaan we voor een goedkopere versie, of kopen we er geen? Uiteindelijk besloten we om wel een derde babyfoon aan te schaffen, maar wel voor een goedkopere babyfoon te gaan.

Review Luvion Essential

Op zich waren we tevreden over de Luvion Essential, maar we wisten al dat het bereik van de zolder naar de benedenverdieping niet goed was. Daarom viel de Luvion Essential vrijwel meteen af. Hoewel onze oudste twee kinderen op dat moment een kamer deelden, was het de bedoeling dat Sam in de loop van de tijd naar zolder zou verhuizen. Dan is het natuurlijk zonde als je babyfoon daar niet werkt. Daarnaast verspringt het scherm van de Luvion Essential van de ene camera naar de andere. Op zich handig, maar het kost ontzettend veel energie van de accu. Door het verspringen blijft het beeld continu aan en gaat de accu van het beeldscherm maximaal twee uur mee, en dat is te weinig voor de avond. Natuurlijk zit er een oplader bij, maar het is makkelijker als de accu lang genoeg meegaat.


Luvion Easy

Deze babyfoon is wat kleiner dan de Essential, maar in sommige opzichten wel beter. Het scherm is erg klein in vergelijking met de Essential, maar als je de camera goed richt dan kan je wel alles zien. In 2020 kochten wij de Luvion Essential voor € 44 (in de aanbieding). Tegenwoordig betaal je er vaak € 59,95 voor.

Vergelijking: Luvion Essential versus Luvion Easy

Bereik

De Luvion Essential werkt goed, maar heeft maar een beperkt bereik. In onze nieuwbouwwoning redt deze babyfoon het precies van de slaapkamers op de eerste verdieping tot de benedenverdieping. Staat de camera van de babyfoon op zolder? Dan is de benedenverdieping te ver weg en is er helaas geen bereik. Staat de camera op de eerste verdieping? Dan redt de babyfoon het tot één stap naar buiten. Loop je verder de achtertuin in, dan valt het bereik weg. Volgens de specificaties zou het bereik van de Essential tot 250 meter zijn (in een open ruimte), maar zelfs op de camping kwam het bereik helaas niet verder dan een meter of 30.

De Luvion Easy daarentegen werkt prima in onze nieuwbouwwoning en op vakantie. Deze babyfoon staat op zolder maar heeft voldoende bereik tot de benedenverdieping en zelfs in de achtertuin. Er is echter één minpunt; als het schermpje in de keuken ligt en de magnetron gaat aan, dan is er geen bereik meer. De Luvion Essential heeft hier geen last van.

Batterij

De batterij van de Easy ging in het begin lang mee – aan het eind van de avond was de accu nog lang niet leeg. Nu merken we bij langere avonden dat de accu aan het eind van de avond (bijna) op is. Tenzij we het beeldscherm uitzetten, dan gaat het echt urenlang mee. Ideaal! Helaas lijkt de babyfoon als het beeldscherm uit staat niet altijd aan te springen bij zachtere geluiden.

De accu van de Essential werkt prima, maar alleen als er maar één camera is aangesloten en het beeldscherm uit staat. De camera kan dan de hele avond zonder oplader beneden staan. Heb je echter twee camera’s aangesloten waardoor het beeldscherm verspringt? Of heb je het beeldscherm altijd aan staan bij één camera? Dan gaat de accu nauwelijks twee uur mee, waardoor je eigenlijk altijd een oplader in de buurt moet hebben.

Geluid

Het geluid dat van de camera naar het beeldscherm toe gaat is prima, maar op beide babyfoons zit ook een terugpraatfunctie. Bij de Essential werkt deze redelijk; als je het knopje hebt ingedrukt moet je wel even wachten voor je gaat praten, anders vallen de eerste woorden weg. Bij de Easy werkt dit eigenlijk niet. Je hoort dan in de slaapkamer van het kind wel dat er iets gezegd wordt, maar je kunt niet verstaan wat.

Voor- en nadelen

Naast bovengenoemde punten zijn er nog meer voor- en nadelen van de babyfoons.

  • Het beeldscherm van de Essential kan uitgezet worden, het springt dan automatisch aan bij geluid. Maar let op: dit geldt alleen als er slechts één camera op is aangesloten. Als er meerdere camera’s op zijn aangesloten blijft de Essential verspringen (elke 10-15 seconden) van de ene camera naar de andere camera, en gaat de display van het scherm niet uit. Bij de Easy kan het beeldscherm niet uitgezet worden.
  • Bij de Luvion Easy kun je een datum en tijd instellen, bij de Essential is dat niet mogelijk.
  • Bij beide babyfoons kun je het geluid harder, zachter of uit zetten (vijf standen bij Easy, negen bij Essential)
  • Het beeldscherm van de Essential heeft een standaard waardoor deze blijft staan. De Easy heeft dat ook, maar deze staat wat minder stabiel. Helaas is het standaardje van de Essential niet zo stevig; als het beeldscherm een keer (zachtjes) valt is de standaard al scheef of kapot, waardoor de babyfoon niet meer (goed) blijft staan.
  • Verder zijn beide babyfoons makkelijk in gebruik, het is eenvoudig om een camera (opnieuw) te koppelen
  • Bij de Luvion Essential was na een jaar of drie de kabel kapot waardoor we een extra kabel nodig hadden. Dat gebeurde later ook bij een andere kabel van deze babyfoon die we op dat moment ook een jaar of drie in gebruik hadden. Bij de Luvion Easy was de eerste kabel echter al na twee jaar aan vervanging toe.
Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets bestelt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.