Ga naar de inhoud

Uitgaven voor kinderen: Wat gaf ik het afgelopen jaar uit aan…

  • door
uitgaven voor kinderen - wat geef ik uit aan kleding?

Wat kost een kind nou écht? Ik heb al meerdere blogs geschreven over de babyuitzet, de kosten voor het eerste jaar van een eerste, tweede en derde kind. Maar wat zijn de echte uitgaven voor kinderen? Ik heb op een rijtje gezet wat ik het afgelopen jaar (augustus 2021 t/m juli 2022) kwijt was aan de uitgaven voor kinderen. Wat ben ik gemiddeld per maand kwijt aan…

… luiers en billendoekjes (en andere verzorgingsproducten) voor de kinderen?

Drie kinderen in de luiers, dat betekent dat er regelmatig dozen met luiers bij ons thuis bezorgd worden. En hoe groter een kind, hoe duurder de luiers – gelukkig gebruiken ze er dan niet meer zoveel als in de eerste weken! Inmiddels is Sam zindelijk, dus dat scheelt wel wat in onze portemonnee. Daarom kijk ik naar de kosten voor de luiers en billendoekjes voor onze dochters; wat heb ik het afgelopen jaar uitgegeven hieraan? Ik reken hier met alles wat ik van augustus 2021 tot en met juli 2022 heb aangeschaft. Op deze manier krijg ik vast een goed idee wat ik gemiddeld per maand kwijt ben aan luiers!

In totaal kom ik op een bedrag van € 451,- aan luiers, billendoekjes en andere verzorgingsproducten voor twee kinderen. Gemiddeld per maand per kind is dit € 18,79. Dat valt mee, toch? Volgens het NIBUD kosten alleen luiers per maand € 36,50. Daar zitten wij gelukkig ruim onder!

… vakanties voor de kinderen?

Afgelopen jaar hebben we met de kinderen drie vakanties gehad; onze ‘zomer’vakantie bij de Beerze Bulten, een weekendje kamperen en een all inclusive vakantie naar Mallorca.

Hoe reken je uit wat kinderen kosten als je met zijn allen op vakantie gaat? Bij de vakantie op Mallorca was de prijs per kind duidelijk te zien bij het boeken – kinderen, vooral baby’s, zijn een stuk goedkoper. Bij de vakantie naar de Beerze Bulten en het weekendje kamperen heb ik het totaalbedrag gedeeld door vier, voor vier personen; een baby telt wat mij betreft niet echt mee.

Mallorca:  Sam: € 503,77 + Emily: € 503,77 + Hannah: € 19,96

Weekendje weg: € 122,50

Beerze Bulten: € 379,67

Totaal: € 1529,67

Dat is een flink bedrag, maar de reis die we naar Mallorca gemaakt hebben was een eenmalige reis; we gaan echt niet elk jaar anderhalve week naar een all inclusive resort. De komende jaren verwachten we vooral kampeervakanties en weekendjes weg te doen. De kosten zullen daardoor hopelijk wat lager worden, al zijn we vanaf maart 2023 gebonden aan de schoolvakanties en dus het hoogseizoen, waardoor de prijzen voor onze vakanties flink zullen stijgen.

… kleding en schoenen voor de kinderen?

(Stiekem durf ik deze kosten niet op te tellen, want ik ben bang dat ik er zelf van ga schrikken, maar ik ga het toch doen!)

Onder kleding en schoenen valt hier alle kleding: zo kocht ik naast ‘gewone’ kleding voor zowel Sam als Emily meerdere schoenen (voor Sam inclusief gymschoenen) en afgelopen juli alvast nieuwe zomerjassen voor volgend jaar (want: uitverkoop). Daarnaast kocht ik voor elk kind een (nieuw) waterafstotend iELM-pak, ondergoed, handschoenen en sjaals, meerdere pyjama’s en winterjassen.

Het totaalbedrag is € 1.871,34. En nu niet zeggen; dat is bijna € 625 per kind, want zo werkt het niet helemaal; de kosten voor Hannah zijn een stuk lager omdat zij veel kleding draagt die Emily ook gedragen heeft. Zo heeft Hannah bijvoorbeeld nog nooit een nieuwe jas gedragen (voor volgende zomer heb ik er wel één gekocht, want de jas die van Emily is geweest is écht versleten). Emily draagt slechts enkele dingen die Sam aan heeft gehad; denk aan regenlaarzen en gymschoenen.

Eigenlijk is de totaalprijs als volgt opgebouwd:

Sam: € 717,47

Emily: € 886,90

Hannah: € 266,97

Veel meer voor Sam en Emily dan voor Hannah, zoals je kunt zien.

Gemiddeld gaf ik per maand € 155,95 aan kleding voor de kinderen uit. Voor Sam was dat € 59,79 per maand, voor Emily € 73,91 en voor Hannah € 22,25.

Dat Hannahs kledingmaat afgelopen jaar veranderd is van 56 naar 74/80 zal niemand verbazen, maar dat Emily een jaar geleden nog in maatje 80 paste en inmiddels in maat 98 zit heeft ook wel invloed gehad op dit bedrag. Ze is het laatste jaar zo enorm gegroeid dat er vrijwel elke maand wel weer kleding te klein was. Ook Sam zat een jaar geleden nog in maat 92 en hij draagt nu 110, soms zelfs 116…

Maar misschien is het een mooi doel voor komend jaar om deze bedragen (een beetje) te verlagen?

Van welke uitgaven (voor kinderen) wil jij nog meer een overzicht zien?

Lees hier de andere overzichten van het schooljaar:

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets bestelt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.