Ga naar de inhoud

Waarom wij meer dan 25.000 euro aan kinderopvangtoeslag krijgen

  • door
altijd met korting kopen - kinderbijslag voor een vierde kindje - kinderopvangtoeslag krijgen - makkelijk geld verdienen

Mijn man werkt fulltime. Ik werk twee dagen per week. Twee dagen per week gaan Hannah en Thomas (vanaf maart) naar de opvang. Twee middagen per week (en in vakanties twee hele dagen, tenzij we zelf vakantie hebben) gaan Sam en Emily naar de BSO.

Wat is kinderopvangtoeslag?

Kinderopvangtoeslag is, net als zorg- of huurtoeslag, een maandelijkse tegemoetkoming van de overheid. In dit geval is het een tegemoetkoming om de kosten van de kinderopvang te kunnen betalen.

Wat kost bij ons de kinderopvang?

Vier kinderen die twee dagen per week naar de opvang gaan. De kosten daarvan? € 3200 per maand. Elke maand weer. Dat betekent dat we in één jaar meer dan € 38.000 kwijt zijn aan de kinderopvang. Omdat onze kinderopvang een hoger tarief vraagt dan het maximale tarief van de overheid, betalen we al een groot deel daarvan zelf. Ik zou graag overstappen naar een goedkopere opvang, maar die zijn hier in de buurt niet te vinden. Bovendien wordt het met de personeelstekorten en wachtlijsten een hele uitdaging om over te stappen met vier kinderen.

Gelukkig krijgen we ook kinderopvangtoeslag; meer dan € 25.000 per jaar. Zonder die toeslag zouden we de kinderopvang niet kunnen betalen.

Kinderopvangtoeslag? Je kiest toch zelf voor kinderen?

Ja, we hebben inderdaad zelf voor (vier) kinderen gekozen. We hebben er ook voor gekozen dat ik parttime zou blijven werken. Zonder kinderopvangtoeslag zou dat niet mogelijk zijn. Want heel eerlijk; als kinderopvangtoeslag niet zou bestaan, dan zou ik nu niet werken maar fulltime voor de kinderen zorgen. € 3200 per maand, dat ontvang ik netto niet op mijn bankrekening met die zestien uur per week die ik werk. Om die € 38.000 per jaar aan de kinderopvang te kunnen betalen, zou mijn man wel een enorm salaris moeten ontvangen. En dat zou ook betekenen dat er van mijn salaris helemaal niets over zou blijven. Als dat zo zou zijn, dan zou ik wel stoppen met werken; dan breng ik mijn tijd liever met mijn kinderen door.

Stoppen met werken?

Als ik niet zou werken, dan zouden we geen kinderopvang nodig hebben. Maar daarmee zouden we geen geld besparen; als ik niet zou werken, dan zouden we namelijk ook minder inkomsten hebben waardoor we minder te besteden hebben. Kinderopvang is ontzettend duur, en zonder toeslag is het voor vrijwel iedereen die meerdere kinderen heeft waarschijnlijk onbetaalbaar. (Hoewel ik moet zeggen dat de bedragen van Sam en Hannah meevallen in vergelijking met de bedragen voor Hannah en Thomas, sinds we voor hen alleen nog maar na schooltijd en in de vakanties opvang nodig hebben).

Op allerlei dingen probeer ik te besparen, maar op de kinderopvang is dat vrijwel onmogelijk. Minder werken zorgt voor minder kinderopvang, maar ook voor minder inkomsten. Zolang we kinderopvangtoeslag krijgen, blijf ik werken. En de kinderopvang die gratis wordt? Dat zie ik nog niet zo snel gebeuren… (In elk geval niet voordat onze kinderen allemaal op de basisschool zitten.)