Ga naar de inhoud

Wat kost een baby het eerste jaar?

  • door
wat kost een tweede kind wat kost een baby

Wat kost een baby? De verschillen kunnen enorm zijn; krijg jij al je babykleding tweedehands, geef je het eerste jaar altijd live borstvoeding en maak je geen gebruik van kinderopvang? Dan zijn de kosten een stuk lager dan als je alles nieuw koopt, volledig flesvoeding geeft en je je baby vijf dagen per week naar een kinderopvang brengt.

Ik denk dat wij redelijk in het midden zitten met de uitgaven voor onze baby het eerste jaar. Wat kost een baby het eerste jaar? Je leest het hier! Let op: het gaat hierbij niet om de uitzet die je aanschaft voor de baby geboren wordt – daarover lees je in een ander blog.

Voeding

Sam kreeg vanaf het begin volledige flesvoeding. Vanaf zes maanden zijn we langzaamaan begonnen met hapjes. In totaal hebben we in zijn eerste jaar € 483 uitgegeven aan voeding – zowel flesvoeding als potjes. Wat hij met ons mee-at heb ik niet meegerekend.

Verzorging

De grootste kostenpost van deze categorie zijn de luiers. Maar dat is niet het enige! Denk ook aan billendoekjes, toetenboeners, wasgel en zonnebrandcrème. Allemaal producten die je nodig hebt voor de verzorging van je baby. Het eerste jaar waren we daar € 427 aan kwijt.

Kleding

Een kind heeft kleding nodig – veel kleding, omdat een kind regelmatig spuugt of kwijlt en deze kleding vaker in de was moet dan bijvoorbeeld je eigen spijkerbroek. Daarnaast groeit je baby het eerste jaar razendsnel waardoor je verschillende maten moet kopen. In totaal gaven wij het eerste jaar € 407 uit aan kleding (naast de kleding die we vóór de geboorte al hadden aangeschaft).

Overig

Er zijn veel producten die niet in bovenstaande categorieën vallen, maar die je wel nodig hebt of graag wilt hebben. Denk aan speelgoed – een baby van drie maanden speelt niet met hetzelfde speelgoed als een baby van elf maanden. Maar ook slaapzakken, slabben, grotere flessen, traphekjes en een vervolgautostoel voor als je baby uit de Maxi-Cosi is gegroeid. In het eerste jaar gaven we € 1820 uit aan overige dingen voor Sam, maar daarvan is € 1280 uitgegeven aan een mamafiets en twee nieuwe autostoelen.

De uitgaven variëren per maand. In de eerste maand drinkt een baby wat minder melk, en de aanschaf van (bijvoorbeeld) een autostoel kan de kosten in een bepaalde maand fors doen oplopen. De gemiddeldes heb ik hieronder gezet. Zo weet jij wat een baby het eerste jaar kan kosten.

 

Per jaar Per maand
Voeding € 483 € 40,25
Verzorging € 427 € 35,58
Kleding € 407 € 33,92
Overig € 1820 € 151,67

 

Op deze pagina website staan affiliate links. Als jij iets bestelt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.