Ga naar de inhoud

Wat kost een derde baby het eerste jaar?

  • door
wat kost een dreumes wat kost een derde baby

Na de eerste verjaardag van Sam en na de eerste verjaardag van Emily zette ik al op een rijtje wat de kosten waren geweest het eerste jaar. Let op: kinderopvang was hierin niet meegerekend, net als bijvoorbeeld de kosten die je extra maakt voor elektriciteit en water.

Maar wat kost een derde baby het eerste jaar? Hoewel de uitzet een stuk goedkoper is, zijn er altijd dingen die je toch moet kopen; eten bijvoorbeeld! Hieronder lees je hoeveel we voor Hannah kwijt waren in haar eerste levensjaar.

Voeding

In totaal gaven we voor Hannah €362 aan voeding uit.

Verzorging

Luiers, billendoekjes en meer… In Hannahs eerste jaar kostte ons dat € 271.

Kleding

Bij een tweede meisje heb je niet zoveel kleding nodig, toch? Wel als ze in een ander seizoen geboren wordt! (Mei versus oktober). Zo had ik geen zomerkleding in Hannahs maat, want toen Emily zomerkleding droeg was ze al een stuk groter! Daarnaast had Emily behoorlijk wat broekjes kapot gekropen waardoor ik voor Hannah nieuwe moest kopen. In totaal gaf ik € 245 uit aan kleding voor Hannah.

Overig

Elke keer als je denkt dat je niets meer nodig hebt… wel dus! De overige kosten bestaan onder andere uit wat speelgoed (niet veel, want bij een derde heb je echt niets meer nodig), een stoeltje voor in de fietskar, pasfoto’s en een id-kaart, tutten en speciale zonnebrand. Totaal: € 497.

Vergelijken

En nu: de vergelijking. Wat kost een eerste baby vs. wat kost een tweede baby vs. wat kost een derde baby in het eerste levensjaar? Om het wat overzichtelijker te maken heb ik alle kosten in euro’s per maand gezet.

  Sam Emily Hannah
Voeding € 40 € 49 € 30
Verzorging € 36 € 24 € 23
Kleding € 34 € 25 € 20
Overig € 152 € 91 € 41
Totaal per maand € 262 € 189 € 114

 

Het is duidelijk te zien dat elk kind goedkoper wordt; maar hoe dat in elke categorie komt weet ik niet precies. Het verschil in voeding is deels te verklaren omdat Hannah borstvoeding heeft gekregen. Dat de kosten voor verzorging steeds lager worden… Misschien ben ik steeds beter in koopjes scoren? Ook aan kleding heb ik minder uitgegeven, wat logisch is als kleding van een oudere broer of zus hergebruikt wordt. Dat geldt natuurlijk ook voor de categorie overig. De meeste van de spullen die we ooit voor Sam hebben aangeschaft, worden doorgeschoven naar Emily en daarna naar Hannah. Dat geldt ook voor het speelgoed waar door alle drie de kinderen mee gespeeld wordt. Natuurlijk zijn er altijd spullen die je nieuw moet kopen (denk aan tutten en een id-kaart), maar het grootste deel van de spullen kan gewoon doorgeschoven worden naar het volgende kind.

Meer lezen over de kosten van de kinderen?

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets bestelt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.