Ga naar de inhoud

Hoera, weer een baby! Wat kost een derde kindje?

  • door
kraamcadeautjes - wat kost een derde kindje wat kost een tweede baby - wat kost een vierde kindje

We hebben al een jongen en een meisje. We hebben al een babykamer, een dubbele kinderwagen en een box. Wat kost een derde kindje? Dat kan nooit veel zijn, toch? 😉

Spoiler: voor baby #3 kocht ik veel minder dan voor de eerdere twee baby’s… Ik had dan ook al ontzettend veel in huis! Maar hoewel ik had verwacht dat we bij baby #3 nóg veel minder kwijt zouden zijn (we hadden immers al alles voor een meisje in huis) viel me dat nog wel tegen… Waar gaf ik wel geld aan uit voor baby #3? Je leest het hier!

Zwangerschapskleding

Na twee zwangerschappen waren de positiejeans die ik had écht versleten. Omdat mijn derde zwangerschap grotendeels in de winter viel waren die spijkerbroeken wel nodig en daarom kocht ik twee nieuwe. Daarnaast kocht ik een extra trui. In totaal was ik hiervoor € 66 kwijt.

Medische kosten en echo’s

Waar bij de zwangerschap van Emily de kinkhoestvaccinatie zelf betaald moest worden, werd deze nu vergoed door de zorgverzekering. Daarnaast kregen we bij de bekendmaking van de zwangerschap een cadeaubon voor een pretecho. Ook heb ik me een keer laten testen op blaasontsteking en deze kosten vielen onder het eigen risico. De NIPT-test moesten we ook zelf betalen. In totaal waren we €202 kwijt aan medische kosten.

Kleding

Ik had al veel meidenkleding in huis, maar ik wilde wel wat nieuwe dingetjes – vooral het eerste pakje – en bovendien was de uitgerekende datum in mei. Het zou zomaar binnen een paar weken dertig graden kunnen zijn (of niet, dat weet je nooit in Nederland) en daarom heb ik ook wat zomerse kleding gekocht. Emily is geboren in oktober dus ik had vrijwel alleen winterkleding voor meisjes in de kleinste maatjes. Totale kosten: € 86.

Babykamer

De babykamer was nog compleet. Het enige wat ik graag nieuw wilde hebben waren de lakentjes voor de wieg. Bij mijn vorige zwangerschap had ik de meeste geleend, maar deze keer wilde ik ze zelf kopen omdat ik alles had teruggegeven. In totaal was ik €47 kwijt aan dekentjes en lakentjes. Daarnaast hadden we nog een babyfoon nodig, want de oudste twee kinderen wilden we ook nog in de gaten blijven houden! Hiervoor betaalden we €50.

Geboortekaartjes en newbornshoot

Als je bij de eerste twee kinderen een newbornshoot hebt laten doen, kan dat bij de derde natuurlijk niet ontbreken – en ook nog eens met dezelfde fotograaf! Daarnaast stuurden we ook geboortekaartjes. Hoewel dat er elke keer minder worden, gaat de prijs van een postzegel wel elk jaar omhoog… Voor de geboortekaartjes en de newbornshoot samen waren we € 341 kwijt.

Overig

Dit waren bijna alle kosten al… Ik kocht nog nieuwe spenen, een knuffel en wat verzorgingsproducten. Daarnaast heb ik twee extra xl-hydrofieldoeken gehaald omdat we deze bij Sam en Emily ook nog steeds gebruiken en ik wilde er zeker genoeg hebben. We kochten een naambordje voor Hannah, een traktatie voor op de opvang en een speenkoord met haar naam erop. Totaal van de overige kosten: € 93.

Wat kost een derde kindje?

Stiekem hebben we toch nog veel gekocht voor de baby. Wat kost een derde kindje? Bij ons is er voor de geboorte van Hannah € 885 uitgegeven.

Hadden we ergens op kunnen besparen? Natuurlijk wel, maar dat wilden we niet. De geboortekaartjes en de newbornshoot konden we niet laten, en ook de NIPT-test wilden we weer doen. Dat was samen toch al het grootste deel van de kosten.

Al met al heb ik voor baby #3 veel minder uitgegeven voor en net na de geboorte dan bij de andere twee kinderen. Zou dat komen omdat het de derde baby is, of omdat er een lockdown was vanwege corona…?

Meer lezen over de kosten voor je kindje?

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets bestelt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.