Ga naar de inhoud

Wat kost een tweede baby het eerste jaar?

  • door
kraamcadeautjes - wat kost een derde kindje wat kost een tweede baby - wat kost een vierde kindje

De kosten van een tweede baby zijn (hoogstwaarschijnlijk) lager dan de kosten van een eerste baby. Zo heb je een groot deel van de baby-uitzet al in huis, en zijn er dingen die je bij een tweede kind kunt hergebruiken. Eerder liet ik jullie weten wat onze zoon tijdens zijn eerste levensjaar kostte. Maar wat kost een tweede baby het eerste jaar? Je leest in deze blog wat wij hebben uitgegeven!

Ook in deze blog zijn de kosten voor kinderopvang niet meegerekend, net als de kosten voor gas, water en licht. 

Voeding

In totaal gaven we € 592 uit aan voeding (flesvoeding, potjes, tussendoortjes) voor Emily.

Verzorging

Het grootste bedrag hiervan is uitgegeven aan luiers. Veel spullen die ik kocht gebruikte ik echter voor twee kinderen, bijvoorbeeld toetenboeners. De kosten hiervan heb ik gedeeld omdat beide kinderen ongeveer de helft gebruikten. Het totale bedrag voor verzorging (o.a. luiers, billendoekjes, toetenboeners) is € 285.

Kleding

Omdat ons tweede kind een meisje was mocht/moest ik vrijwel alles nieuw kopen. Uiteraard heb ik witte rompertjes en andere neutrale kleding hergebruikt, maar ik heb ook veel nieuwe kleding gekocht. In totaal heb ik het eerste jaar € 303 aan kleding uitgegeven.

Overig

Alle overige spullen (tutten, geboortekaartjes, slaapzakken, flessen, speelgoed, fietsstoeltje en nog veel meer), maar ook uitjes zoals zwemmen kostten in totaal € 1093. Daarin zaten ook (weer) een nieuwe autostoel en een fietskar. Hoog bedrag? Misschien wel, maar als je kijkt wat we daar allemaal voor gekocht hebben dan valt het voor mij wel mee.

In totaal waren we voor Emily dus € 2273 kwijt het eerste jaar.

Wat kost een tweede baby gemiddeld per maand in het eerste jaar?

  Per jaar Per maand
Voeding € 592 € 49,33
Verzorging € 285 € 23,75
Kleding € 303 € 25,25
Overig € 1093 € 91,08

 

Of ik de kosten van de eerste en de tweede baby nog ga vergelijken? Jazeker, maar dat doe ik pas als ook onze derde baby een jaar oud is!

Meer lezen over de kosten van een baby?

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets bestelt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.