Ga naar de inhoud

Hoera, nog een baby! Wat kost een tweede kind?

  • door
wat kost een tweede kind wat kost een baby

Ruim anderhalf jaar geleden schreef ik een blog over de kosten van de babyuitzet toen we ons eerste kindje verwachtten. Nu is baby #2 geboren en natuurlijk is nu de vraag; wat kost een tweede kind? Spoiler: bij ons tweede kindje Emily waren we minder kosten kwijt dan bij Sam – logisch ook, want we hadden al veel. Maar toch was een tweede kindje duurder dan we verwacht hadden… Lees hier wat we hebben uitgegeven voordat Emily geboren werd!

Medische dingen en pretecho

Ook bij ons tweede kindje wilden we graag de NIPT-test doen. Daarnaast hebben we een pretecho gedaan. De kinkhoestvaccinatie was nieuw. Deze vaccinatie wilde ik graag, maar deze werd nog niet vergoed door de zorgverzekering en heb ik zelf moeten betalen. Totale kosten: € 255

Kleding

Aan kleding voor Emily heb ik voor haar geboorte € 162 uitgegeven. Veel meer dan bij Sam, maar toen had ik wat jongenskleding kunnen lenen. Nu kon ik geen kleding van iemand lenen, er zijn alleen maar jongens in de familie geboren, dus mocht ik zelf alles kopen 🙂

Zwangerschapskleding

Hoewel ik al wat zwangerschapskleding had liggen, heb ik nog veel nieuwe dingen gekocht. Vorige keer was ik namelijk (hoog)zwanger in de winter, maar nu, met een uitgerekende datum in september, was het hoogzomer en mijn zwangerschapswinterjas van vorige zwangerschap heeft de zolder niet verlaten… Ik kocht enkele jurkjes, T-shirts en korte broeken en gaf daaraan € 147 uit.

Kinderwagen

Omdat Sam pas in augustus kon lopen en ik eind september was uitgerekend, wilde ik graag een dubbele kinderwagen. Vóór de geboorte van Sam had ik al de hoop dat ons snel een tweede kindje gegund was, en waren we voor de Joolz Geo gegaan, een kinderwagen die zowel voor één kind als voor twee kinderen gebruikt kan worden. Het enige wat we daarvoor aan moesten schaffen was een uitbreidingsset! Daarnaast wilde ik graag een extra bak voor bovenop; de zitting waar Sam nu in zat moet eruit geritst worden voordat Emily bovenin zou kunnen liggen en dat is geen klusje dat je dagelijks wilt doen. Daarnaast wilden we ook extra maxicosi-adapters (voor onderop) en een meerijdplankje hebben. Totale kosten: € 550

De babykamer

Een babykamer hadden we al. Omdat we hebben geschoven met kamers hebben we voor Sam een nieuwe commode en een nieuwe kast gekocht – maar die kast zouden we anders later ook gekocht hebben. Met twee kinderen in de luiers is het wel handig als je in twee slaapkamers luiers kunt verschonen, dus we kochten een extra luieremmer en billendoekjeshouder, net als een extra aankleedkussen. Ook kochten we een extra babyfoon, een stoel om Emily te kunnen voeden, blokken met de letters van haar naam, een wasmand…

Sam heeft nooit in een wiegje geslapen, maar omdat hij nog in het ledikant sliep en we voor Emily ook een bedje nodig zouden hebben, wilde ik voor haar graag een wiegje. Zodra Emily daar uit gaat groeien, gaan we een groot bed voor Sam kopen.

Totale kosten voor de spullen op de babykamer: € 273

Kinderstoel

Sam past nog prima in de verkleiner van de Tripp Trapp-stoel, maar we wilden Emily graag in de newbornseat hebben; daarvoor moesten we een extra Tripp Trapp-stoel kopen. Deze stoel kostte €169.

Nieuwe spullen

Hoewel we nog veel spullen van Sam in huis hadden, zijn er altijd spullen die nieuw gekocht moeten worden. Zo kochten we spenen, tutten, flessen en gaven we nog geld uit aan nieuwe verzorgingsspullen zoals een thermometer. € 69 was het totaalbedrag.

Na de geboorte

Ook bij Emily hebben we geboortekaartjes gestuurd en een newbornshoot gedaan, dat kostte samen € 326.

Overig

Voor Emily kochten we een knuffel en een muziekster voor op haar slaapkamer. We kochten meisjesdecoratie om na de geboorte de woonkamer mee te versieren en we wilden Sam laten trakteren op de kinderopvang als Emily geboren werd. Daarnaast kochten we een fotokleed om bij elke maand foto’s te kunnen maken. Een speenkoord met naam en nog wat overige dingen die we graag wilden hebben. In totaal hebben we hier € 75 aan uitgegeven.

Wat kost een tweede kind?

Dus, wat kost een tweede kind? Onze totale uitgaven voor Emily waren, voor haar geboorte, € 1957. Veel geld voor een tweede kindje, maar niet alle dingen waren noodzakelijk. We hadden het (veel) goedkoper kunnen doen, maar de pretecho en de newbornshoot vonden we leuk genoeg om extra geld aan uit te geven.

Meer lezen over de kosten van een baby?

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets bestelt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.