Ga naar de inhoud

Wat kost een vierde kindje?

  • door
kraamcadeautjes - wat kost een derde kindje wat kost een tweede baby - wat kost een vierde kindje

Tja, een kindje kan zo duur worden als je zelf wil. Koop jij voor je vierde kindje alles nieuw? Dan zul je meer geld kwijt zijn aan de babyuitzet dan als je alles van je vorige kinderen doorschuift. We hebben al een jongen en twee meiden, en het wordt nu weer een jongen. We hebben nog steeds dezelfde babykamer, de (dubbele) kinderwagen en een box. Wat kost ons vierde kindje (tot het moment dat het net geboren is)? Je leest het hier!

Zwangerschaps- en voedingskleding

Deze zwangerschap viel vooral in de zomer, maar de laatste weken was het toch echt langebroekenweer. Omdat ik de lange zwangerschapsbroeken ook na de derde bevalling nog lang gedragen heb, waren er toch al wat versleten… En na drie eerdere zwangerschappen had ik enkele shirts die ik echt niet meer schoon kreeg, en daarnaast wilde ik graag een paar voedingstops hebben – na de zwangerschap van Hannah had ik alleen ‘gewone’ shirts en dat was niet altijd handig met borstvoeding. Ook kocht ik wat zwangerschaps(fiets)broekjes voor onder een zomerjurk. In totaal gaf ik hier € 72,53 aan uit. (Dat is meer dan bij mijn derde zwangerschap… oeps! Maar ik heb wel alles wat ik gekocht heb veel gedragen!)

Zorgkosten en echo’s

Sinds april is de NIPT gratis – daarmee bespaarde ik € 175 ten opzichte van de andere zwangerschappen. Heel fijn! Wel planden we een pretecho met de andere drie kinderen, had ik zwangerschapsvitamines en een zwangerschapstest nodig en kocht ik alvast wat extra kraamverband en zoogcompressen. En wat denk je van de parkeerkosten bij het ziekenhuis? Gelukkig waren we daar deze keer maar € 8,28 aan kwijt in totaal – de parkeerautomaat is een tijdje stuk geweest wat ons veel bespaard heeft! In totaal gaven we aan al deze dingen€ 79,38 uit.

Babykleding

Van Sam had ik nog maar weinig kleding bewaard. Er waren wel wat neutrale kleertjes bewaard gebleven, maar de meeste setjes die Sam als pasgeboren baby droeg waren verkleurd (of had ik toen geleend). Ik heb ervoor gezorgd dat ik in de maten 50 t/m 68 allemaal zes setjes kleding heb. Daarnaast kocht ik wat overslagrompers met lange mouwen. Totale kosten: € 98,80. Als je ziet wat ik daarvoor heb gekocht, dan vind ik dat best wel meevallen!

Babykamer

De babykamer gaat nu voor de vierde ronde mee en is nog prima! Het enige wat ik miste was een billendoekjesdoosje (ik had alleen een roze) en een extra dekentje (de roze babydekentjes worden inmiddels bij de poppen gebruikt). We hadden zelfs geen nieuwe babyfoon nodig omdat we er opa en oma één cadeau hadden gedaan een tijdje geleden die daar zelden gebruikt wordt. We hebben de babyfoon nu terug – en als ze allemaal bij opa en oma gaan logeren dan nemen we deze babyfoon gewoon mee! Ook kocht ik een extra aankleedkussenhoes (de meeste zijn na maximaal vijfenhalf jaar echt versleten). In totaal was ik voor spullen in de babykamer € 18,37 kwijt.

Geboortekaartjes en newbornshoot

Ook bij deze baby stuurden we geboortekaartjes en was er een newbornshoot. De geboortekaartjes kostten ons, inclusief enveloppen, postzegels en een proefdruk, € 198. Voor de newbornshoot waren we € 195 kwijt. In totaal kostte ons dit dus € 393.

Overig

Ook voor deze baby kochten we een eigen knuffel, een treintje met zijn naam erop en een invulboek voor de zwangerschap. Daarnaast kocht ik een wikkeldoek – die heeft Sam nooit gehad, maar vond ik bij de meisjes heel fijn – en twee extra XXL-hydrofieldoeken, want ja, die gebruiken we nog steeds om onze andere drie kinderen af te drogen na het douchen. Omdat we een cadeaubon hadden gekregen, waren we zelf in totaal maar € 29,79 kwijt voor al deze spullen!

Dit waren bijna alle kosten al… Ik had namelijk nog veel liggen, of ik haalde het uit (gratis) zwangerschapsboxen. Daarin zaten bijvoorbeeld een fles en verschillende soorten spenen. Die hoefde ik zelf niet meer te kopen! Wel kocht ik een borstvoedingscollector en alvast een koeltas om flesjes borstvoeding mee te kunnen nemen (want in de zomer zijn die overal (goedkoop) te krijgen, en in de winter nauwelijks). Ook kocht ik één pak flesvoeding (handig om toch in huis te hebben) en haalde ik alvast een voorraad luiers in zowel maat 1 als 2. Totale kosten: € 47,17.

Wat kost een vierde kindje?

Stiekem hebben we toch nog veel gekocht voor ons vierde kindje. Rond de geboorte hadden we al € 739,04 uitgegeven – en dat terwijl we de meeste spullen toch echt al in huis hadden. Dat is € 145 lager dan we uitgaven aan ons derde kindje, maar toen was de NIPT nog € 175, dus eigenlijk hebben we nu meer uitgegeven… Wat ook helemaal niet gek is, want de prijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen.

Hadden we kunnen besparen? Natuurlijk! We hadden ervoor kunnen kiezen om geen newbornshoot te doen, of om minder of geen geboortekaartjes te sturen. Dat was bij elkaar al meer dan de helft van de kosten. Gelukkig hebben we voor ons vierde kindje wel veel minder uitgegeven dan voor de eerste en de tweede.

En omdat we voelen dat ons gezin compleet is met ons vierde kindje, kunnen we spullen die we niet meer nodig hebben gaan verkopen via Marktplaats. Denk bijvoorbeeld aan kleding, en (over een maand of zes) het wiegje en de newbornset voor op de kinderstoel.

Meer lezen over de kosten voor je kindje?

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets bestelt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.