Als je 41 weken zwanger bent…

Als je 41 weken zwanger bent…

6 maart 2018 0 Door Lenthe Leeuwenberg

Als je 41 weken zwanger bent… Laat ik vooropstellen dat ik niet had verwacht dat ik de 41 weken zou halen. Ik weet dat de meeste baby’s na de uitgerekende datum geboren worden, maar die van ons vast niet! Ik was zo ongeduldig dat hij echt wel voor de uitgerekende datum zou komen. Niet dus. Een paar dagen na de uitgerekende datum dan? Ook niet. En ik ben nu zo ongeduldig. 41 weken zwanger en nog geen teken dat de bevalling snel gaat beginnen.

  • Als je 41 weken zwanger bent… moet je toch echt het geboortekaartje aan gaan passen. We hadden een mooie proefdruk ontvangen waarop ‘februari’ precies gecentreerd in het midden stond. En ineens was het al maart…
  • Als je 41 weken zwanger bent… heb je geen datum meer om naar uit te kijken. De uitgerekende datum, dat was dé datum. En die is nu voorbij, zonder dat er iets gebeurd is. Het is een datum waar je je hele zwangerschap naartoe hebt geleefd, en ineens is die dag voorbij. En nu? (Nu heb je een datum met 41 weken en 6 dagen, waarop je in het ziekenhuis ingeleid gaat worden als de baby zich dan nog niet heeft gemeld)
  • Als je 41 weken zwanger bent… Kun je alle babykleertjes weer opnieuw gaan wassen. De kleertjes die ik met 35 weken gewassen had, hangen inmiddels al zo’n zes weken ongebruikt in de kast en kunnen wel weer een nieuwe wasbeurt gebruiken.
  • Als je 41 weken zwanger bent… ontvang je iets te veel berichtjes van familie/vrienden/kennissen of je al bevallen bent. Tja, wat denken jullie zelf? Dat ik al bevallen ben maar dat nog niet heb laten weten…?
  • Als je 41 weken zwanger bent… heb je recht op langer verlof! Ik ben met 34 weken zwangerschap met verlof gegaan, en heb dus al 7 weken gehad. Aangezien je na de bevalling nog recht hebt op minimaal 10 weken verlof, heb ik dus langer verlof dan de normale 16 weken.
  • Als je 41 weken zwanger bent… dan lijken de dagen weken te duren. De eerste paar dagen na de uitgerekende datum gingen nog wel. Nog een paar extra dagen om je voor te bereiden op de baby. De laatste to do’s die je nog kunt uitvoeren voor de baby geboren wordt. Maar als er een paar dagen na de uitgerekende datum nog niets is gebeurd – en je net zoals ik geen enkel teken hebt dat de bevalling zal gaan beginnen – en je niets meer te doen hebt, lijken de dagen echt weken te duren.
  • Als je 41 weken zwanger bent… maak je geen plannen meer om het huis uit te gaan (zeker niet als er buiten sneeuw ligt). Hooguit een bezoekje van je schoonzus de volgende ochtend. Langer vooruitplannen doe je niet meer, want je hoopt natuurlijk dat je baby dan al wel geboren is!
  • Als je 41 weken zwanger bent… ben je jaloers op de vrouwen die na jou uitgerekend waren en al wel bevallen zijn! Ook al hebben zij slapeloze nachten en huilende baby’s. Je wil ook eindelijk bevallen!

Bij een eventuele volgende zwangerschap ga ik uit van de uitgerekende datum plus twee weken. Dan kan het alleen maar meevallen met wachten! (Maar wat zal ik dan schrikken als de baby ineens met 38 weken al komt…)